هندوانه يك ميوه خوشمزه تابستاني است كه در سنتهاي ديرين ايراني مانند شب يلدا هم جايگاه ويژهاي دارد. بررسي فوايد هندوانه نشان ميدهد اين ميوه واقعا براي سلامتي مفيد است.
بدون شك قرار دادن اين خوراكي مفيد در رژيم غذايي براي سلامتي شما مفيد خواهد بود. در اين مطلب از مجله دلتا شما را با فوايد هندوانه آشنا خواهيم كرد.
به تأمين آب بدن كمك ميكند
۹۲ درصد از هندوانه را آب تشكيل ميدهد. حجم زياد آب در ميوه و سبزيجات موجب ميشود كه بعد از خوردن آنها احساس سيري كنيد. تركيب آب و فيبر در اين خوراكيها به اين معني است كه بدون اينكه كالري زيادي را وارد بدن خود كنيد، در حال مصرف حجم مناسب ماده غذايي هستيد.
حاوي مواد مغذي و تركيبات گياهي مفيد است
هندوانه يكي از كمكالريترين ميوهها به شمار ميرود. همانطور كه گفته شد در هر پيمانه از هندوانه كه وزن آن ۱۵۴ گرم است، فقط ۴۶ كالري وجود دارد. يك پيمانه هندوانه مواد مغذي بسياري دارد كه شامل ويتامين و مواد معدني زير ميشود و درصدي از نياز روزانه را برآورده ميكند:
- ويتامين ث: ۲۱ درصد
- ويتامين آ: ۱۸ درصد
- پتاسيم: ۵ درصد
- منيزيم: ۴ درصد
- ويتامين ب ۱، ب ۵ و ب ۶: ۳ درصد
همچنين هندوانه حاوي ميزان زيادي كاروتنوئيد از جمله بتاكاروتن و ليكوپن است. سيترولين كه يك آمينواسيد ضروري است، نيز در هندوانه يافت ميشود. مهمترين آنتياكسيدانهاي هندوانه عبارتند از:
- ويتامين ث
- كاروتنوئيد
- ويتامين آ
- ليكوپن
- كوكوربيتاسين اي
به جلوگيري از سرطان كمك ميكند
مصرف ليكوپن كه در هندوانه فراوان است، با احتمال ابتلا به برخي از سرطانها را كم ميكند. قويترين ارتباط ديده شده بين ليكوپن و سرطان سيستم گوارش بوده است.
التهاب و استرس اكسيداتيو را كم ميكند
التهاب يكي از دلايل اصلي در بسياري از بيماريهاي مزمن به شمار ميرود. هندوانه ميتواند سبب كاهش التهاب و آسيب اكسيداني شود، چرا كه غني از آنتياكسيدانهاي ضدالتهابي ليكوپن و ويتامين ث است.
هندوانه داراي هر دو ماده ليكوپن و ويتامين ث است. ليكوپن به عنوان يك آنتياكسيدان ميتواند براي سلامت مغز نيز مفيد باشد. براي مثال، ممكن است شروع و پيشرفت بيماري آلزايمر را به تأخير بيندازد.
سلامت قلب را بهبود ميبخشد
مواد مغذي بسياري در هندوانه وجود دارد كه براي سلامت قلب مفيد است. بر اساس مطالعات انجام شده ليكوپن ميتواند كلسترول و فشار خون را كم كند.
هندوانه حاوي مادهاي به نام سيترولين است، اين اسيدآمينه ميتواند سطح اكسيدنيتريك بدن را افزايش دهد. اكسيدنيتريك به انبساط رگهاي خوني كمك ميكند و همين نكته باعث كاهش فشار خون ميشود.
ويتامينها و مواد معدني ديگر مانند ويتامين آ، ب ۶، ث، منيزيم و پتاسيم موجود در هندوانه نيز براي قلب مفيد شناخته شدهاند.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي بيشتر با عادات مضر براي قلب ”دشمنان پنهان قلب” را مطالعه كنيد.
فوايد هندوانه بر سيستم گوارش تاثير دارد
هندوانه شامل مقدار زيادي آب و كمي فيبر است كه هر دو موجب هضم سالم ميشوند. خوردن ميوهها و سبزيجات غني از آب و فيبر مانند هندوانه، ميتواند براي ارتقاي حركات طبيعي روده مفيد باشد.
موجب شادابي پوست و مو ميشود
هندوانه داراي ويتامين آ و ث است كه هر دو براي سلامت پوست و مو ضروري محسوب ميشوند. ويتامين ث به توليد كلاژن بدن كمك ميكند، اين پروتئين پوست را تقويت ميكند و باعث استحكام مو ميشود.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي بيشتر با منابع ويتامين C ”ويتامين ث و منابع آن” را مطالعه كنيد.
ويتامين آ نيز براي پوست سالم اهميت دارد چرا كه به توليد و ترميم سلولهاي پوست كمك ميكند.
تخم هندوانه خواص زيادي دارد
تخمه هندوانه حاوي ميزان زيادي منيزيم است كه به پاكسازي روده و پوست كمك ميكند. اين ماده همچنين براي درمان جوش مفيد است. منيزيم از ريزش مو جلوگيري ميكند و رشد مو را هم تحريك ميكند.
براي بارداري مفيد است
از فوايد هندوانه در دوران بارداري ميتوان به اين نكته اشاره كرد كه ويتامين ب ۶ موجود در تخم هندوانه در جلوگيري از بروز مشكلات سيستم عصبي جنين تأثيرگذار است.
همچنين آهن موجود در تخم هندوانه نه تنها در دوران بارداري مفيد است بلكه براي همه سنين و در همه شرايط براي درمان كمخوني پيشنهاد ميشود.
موجب كاهش وزن ميشود
گفته ميشود فيبر موجود در تخم هندوانه اشتها را كم ميكند و از اين طريق موجب لاغري ميشود. همچنين ويتامين و مواد معدني موجود در تخمه باعث افزايش انرژي بدن ميشود.
هندوانه در بهبود ديابت كمك ميكند
در مورد خواص هندوانه و ديابت مطالب بسياري گفتهاند تخم هندوانه ميتواند به دليل كاهش گلوكز خون در درمان ديابت تأثيرگذار باشد، ولي بهتر است قبل از مصرف حتماً با پزشك خود مشورت كنيد.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي بيشتر با خواص توتها ”توتفرنگي، خواص و مضرات آن” را مطالعه كنيد.
چگونه یک هندوانه خوب انتخاب کنیم؟