يكي از جاذبههاي گردشگري چابهار روستاي گاندو يا باهوكلات است كه شهرت خود را مديون گونهاي نادر از تمساح به نام تمساح گاندو يا پوزه كوتاه است.
آيا ميدانيد تعداد زيادي از گردشگران براي تماشاي نوع نادري از تمساح از نزديك در زيستگاه طبيعي خود به چابهار سفر ميكنند؟ اگر ميخواهيد چنين تجربهاي داشته باشيد، ميتوانيد به روستاي باهوكلات يا گاندو در ۱۰۱ كيلومتري شمال شرق چابهار و در منطقهاي محافظت شده به همين نام برويد تا از نزديك گونهاي نادر از يكي از بازماندگان عصر دايناسورها را ملاقات كنيد! در ادامه اين مطلب از مجله دلتا ابتدا شما را كمي با روستاي گاندو آشنا ميكنيم و سپس اطلاعاتي در مورد جذابترين جاذبه آن يعني تمساحهاي با ابهت گاندو ارائه ميدهيم.
روستاي باهوكلات كجاست؟
روستاي باهوكلات روستايي با طبيعت بكر و زيبا در كنار رودخانه باهوكلات و روي يك تپه بوده كه ارتفاع آن از سطح دريا ۴۰ متر است. روستاي باهوكلات در بهار و پاييز آب و هوايي معتدل و در تابستان آب و هوايي گرم دارد.
معماري متمركز اين روستا از دو بخش سنتي و جديد تشكيل شده و بيشتر خانهها بهصورت يك طبقه ساخته شده است. مردم اين روستا اهميت خاصي براي مراسم مذهبي خود قائل هستند و غالبا با لباس محلي خود در اين مراسم حضور مييابند.
همان طور كه گفتيم، طبيعت اين روستا نيز زيبا و ديدني است و مزارع موز آن نظر هر گردشگري را به خود جلب ميكند. در ضمن اين روستا زيستگاه برخي از پرندگان شبه قاره هند نيز است. از ديگر گونههاي اين روستا ميتوان به ماهي گلخوار، راسو، پرندگاني نظير هوبره و دراج، سنجاب و لاكپشتهاي سبز دريايي اشاره كرد.
تمساح گاندو
تمساح گاندو كه يكي از گنجينههاي ارزشمند روستاي گاندو محسوب ميشود، در آبگيرهاي ايجاد شده در مسير رودخانه باهوكلات زندگي ميكند. اين نوع تمساح بسيار خطرناك بوده و نزديك شدن به آن ميتواند عواقب جبرانناپذيري و حتي مرگ را بهدنبال داشته باشد؛ اما جالب است بدانيد اهالي روستاي گاندو نهتنها اين موجود را خطرناك نميدانند، بلكه معتقدند وجود اين حيوان در روستا باعث بركت و افزايش روزي ميشود.
مردم روستا، گاندو را مقدس ميدانند و هيچ آسيبي به آنها وارد نميكنند؛ اهالي گاندو بهقدري براي ارزشمندترين جاذبه روستاي خود ارزش قائل هستند كه در سالهاي اخير كه خشكسالي دامن روستاي آنها را گرفته است، تلاش كردهاند كه تمساحها را به آبگيرهاي پرآبتر انتقال دهند و حتي غذاهاي آنها را نيز تامين ميكنند.
اين نوع تمساح كه اجداد آنها ۲۲۵ تا ۲۶۵ ميليون سال قبل ميزيستهاند، علاوه بر روستاي باهوكلات و اطراف رودخانه باهوكلات، در اطراف رودخانه كاجو، شهرستان سرباز، محدودههاي آبي شهرهاي راسك، چابهار، نيكشهر و سراوان نيز يافت ميشود. جالب است بدانيد ۹۰ روستا در استان سيستان و بلوچستان ميزبان گاندو هستند.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي با ساير جاذبه هاي توريستي ايران، “سفر به شكارگاه شاهان ايران كهن” را مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
قلعه الموت، پرواز خيال در ميان تاريخ و طبيعت
هفت حوض؛ طبيعتي بكر ميان كوههاي سنگي
آبشار يخي آبنيك، يك گشت آخر هفتهاي
قديميترين بناي ضد زلزله جهان در قلب ايران
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .