خرم آباد جاذبههاي طبيعي زيادي را در خود جاي داده، جاذبههايي كه باعث شده اين شهر براي گردشگري محبوب و پرطرفدار باشد. اين شهر آثار تاريخي زيادي دارد كه يكي از اين آثار، گرداب سنگي است.
درشمال غربي شهر خرم آباد و در استان لرستان، جاذبهاي بسيار زيبا در انتظار شماست. بنايي كه در گرداگرد يك چشمه فصلي ساخته شده تا آب چشمه را نگهداري و به ديگر نقاط شهر منتقل كند. قدمت اين بنا به زمان ساسانيان برميگردد و در ليست آثار ملي ايران قرار دارد. در بخش ايرانگردي امروز قصد داريم سري به گرداب سنگي خرم آباد بزنيم، پس با مجله دلتا باشيد تا با اين جاذبه گردشگري، آشنا شويد.
آب هميشه عنصري حياتي براي زندگي بشر بوده است به طوري كه در گذشتههاي دور براي ذخيره آب و فرستادن آن به نقاط مختلف شهر از نوآوريهاي زيادي استفاده ميشد و با سفر به نقاط مختلف ايران آب انبارهايي را مي بينيد كه براي ذخيره آب در زمانهاي قديم به كار ميرفتند. اين بناي تاريخي در گويش لري «گردو بردينه» ناميده ميشود.قدمت گرداب سنگي خرم آباد به دوره ساسانيان برميگردد و براي ساخت ديواره آن از سنگ و ساروج استفاده شده است. اين ديوار اطراف يك چشمه را احاطه و آب را در خود ذخيره كرده است. در زمانهاي قديم آب از اين محل به وسيله كانال كشيهايي به نقاط مختلف شهر شاپورخواست منتقل ميشد.
اين سازه ۱۸ متر قطر، ۳ متر پهنا و ۱۸ متر ارتفاع دارد، در سمت شرق آن دريچهاي به اندازه ۱۶۰ در ۹۰ متر ساخته شده كه به وسيله يك جسم كشويي مسدود ميشده تا آب به سمت جوي غربي گرداب منتقل شود. اين گرداب سنگي در گذشته فوايد زيادي داشته است به طوري كه در فاصله ۱۲ كيلومتري گرداب درهاي به اسم بابا عباس هست كه در آن بقايايي از يك آسياب به چشم ميخورد كه آب مورد نياز خود را از گرداب سنگي ميگرفته است.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي با ديگر جاذبههاي گردشگري ايران، “تنگ تامرادي ياسوج، آشيانه هزاران پرستو” را مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
سفر به شكارگاه شاهان ايران كهن
هيچكس از اين زندان فرار نميكند!
جزيرهاي پر رمز و راز كه ورود زنان به آن ممنوع است!
خانه دايي جان ناپلئون، تنها بازمانده خيابان لالهزار
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .