در حالي كه مسير اسكو به كندوان را پيش ميرويد، در كنار جاده چشمتان به حفرههاي متعدد در زمين خواهد خورد. اين حفرهها، خانههاي مدفون روستاي تاريخي و شگفتانگيز حيلهور هستند؛ روستايي خاموش و متروك و پر از سكوت و تنهايي.
روستاي حيله ور با معماري منحصربهفرد و خاص خود يكي از جاهاي ديدني اسكو است. اين روستا با وجود آن كه در نزديكي روستاي صخرهاي و معروف كندوان قرار دارد، ناشناخته باقي مانده است. اگر دوست داريد با حيلهور آشنا شويد، در اين روستاگردي با مجله دلتا همراه شويد.
روستاي حيلهور كجاست؟
نام شهر اسكو با نام روستاي معروف كندوان پيوند خورده است. روستايي با معماري چشمگير كه بسياري از افراد در سفر به استان آذربايجان شرقي، حتما سري به آن خواهند زد. اما شايد كمتر كسي باشد كه تاكنون نام حيلهور را شنيده باشد يا آن را ديده باشد. يكي از دلايل گمنامي اين روستا مخفي بودن آن از ديد رهگذران و گردشگران است.
روستاي تاريخي و تماشايي حيلهور در ۴۴ كيلومتري جنوب غربي تبريز در استان آذربايجان شرقي و در شهرستان اسكو واقع شده است. اسكو از مناطق ديدني اين استان است كه از سمت شمال با شهرستان شبستر، از سمت شرق با تبريز، از سمت غرب با درياچه اروميه و از سمت جنوب با شهرستان آذرشهر هممرز است. حيلهور در ۱۸ كيلومتري جنوب شرقي اين شهر قرار دارد.
چرا به اين روستا حيلهور ميگويند؟
روستاي حيله ور روستايي است كه در در دل زمين كنده شده است. در اين روستا زاغههايي زيبا وجود دارند. اين خانهها در نگاه اول قابل ديدن نيست و شايد براي همين استتار و مخفي بودن به حيلهور معروف شده است. علت اين مخفي بودن، پنهان ماندن از ديد دشمنان و بيگانگان ميباشد.
حيلهور، روستايي در دل زمين
مردمان حيلهور، خانههايشان را در ميان رسوبات آتشفشاني و در دل زمين كندهاند. تخمين زده ميشود حدود ۲۰۰ خانه در اين روستا وجود دارد، اما بسياري از آنها در زير سيلابها مدفون شدهاند. همين قرارگيري موجب شده است تا در زمان بارندگي آب وارد بخشهاي مختلف روستا شود و به مرور زمان، خانهها را پر از گل و لاي كند. تاكنون حدود ۵۵ خانه، تخليه شده و در معرض بازديد گردشگران قرار گرفته است.
روستاي حيلهور متعلق به چه دوراني است؟
بر اساس قطعه سفالهايي كه در اطراف روستاي حيله ور پيدا شده است، ميتوان تخمين زد از قرن ۷ تا ۱۲ هجري قمري يعني از دوره ايلخاني تا عصر صفوي، حيات در آن وجود داشته است.
چرا روستاي حيلهور متروك شد؟
احتمال ميرود علت ترك اين روستا، حمله مغولان باشد كه در قرن هفت هجري قمري اتفاق افتاد. با اين حمله، مردمان حيلهور براي حفظ جانشان به صخرههاي قابل دفاع كندوان كه در نزديكيشان قرار داشت، پناه بردند و تجربه كندن خانه در دل زمين را اينبار در صخره بكار بردند و روستاي كندوان شكل گرفت.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي بيشتر با جاذبههاي ايرانگردي، “سرزمين رنگهاي ايران“ را مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
روستايي با مردمان اروپايي در قلب ايران!
روستايي با معماري رنسانسي در دل ايران
از الماس سبز پنهان در دامنههاي البرز، چه ميدانيد؟
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .