غار كتله خور در نگاه اول، شايد شما را ياد فيلمها و داستانهايي بيندازد كه در آن، افراد با وارد شدن به تونلي مرموز، در زمان سفر ميكنند!
فضاي داخل غار كتله خور به قدري شگفتانگيز است كه چشم هر بينندهاي را خيره ميكند. غاري كه زيبايي و قدمت زياد آن، باعث شد به عنوان اولين غار آهكي در جهان شناخته شود. در ادامه با مجله دلتا همراه باشيد تا با اين غار ۱۲۰ ميليون ساله بيشتر آشنا شويد.
معرفي غار كتله خور
اين غار در نزديكي شهر گرماب استان زنجان قرار گرفته است. غار زيباي كتله خور به دليل قرارگيري در زير كوه كتله خور به اين نام شناخته ميشود. تا قبل از دهه ۶۰، به دليل صعبالعبور بودن مسيرهاي داخلي اين غار، اطلاعات زيادي از آن در دسترس نبود. در سال ۶۵ به همت عدهاي از غارنوردان حرفهاي، با مطالعات زيادي كه روي آن انجام شد به شكل امروزياش درآمد. در اين مطالعات مشخص شد كه زمان شكلگيري اين غار به دوران ژوراسيك برميگردد. در اين مطالعات، همچنين اسكلتهايي از انسانهاي نخستين كشف شد. اين انسانها احتمالا در ۱۰۰ متر اوليه اين غار زندگي ميكردهاند. مجموع ۸۰ اسكلت كشف شده در اين غار، در حال حاضر حفاظت شده و نگهداري ميشوند.
درباره اين غار بيشتر بدانيم
غار كتله خور، ۳ طبقه دارد. بر اساس تحقيقات انجام شده احتمالا ۴ طبقه ديگر نيز دارد كه همچنان كشف نشده باقي مانده است. وجود كمي ناخالصي در قنديلهاي اين غار موجب تنوع رنگي و جلوه بينظيرشان شده است. كتله خور در گذشته غاري آبي بوده است. اين غار در اثر فرآيندهاي متعدد، امروزه به غاري نيمه خشك تبديل شده است. در نقاط بسياري از اين غار كه آبي وجود ندارد، ميتوان به راحتي قدم زد و دنياي شگفت انگيز درونش را بيشتر كشف كرد.
بخش تفريحي غار كتله خور
اين غار به سه قسمت تفريحي، ورزشي و فرهنگي تقسيم شده است. اگر قصد بازديد از آن را داشته باشيد، به بخش تفريحي آن هدايت ميشويد. اين بخش حدود ۲ كيلومتر درازا دارد و قسمت بسيار كوچكي از كل غار را شامل ميشود. با اين حال ديدنيهاي اين قسمت از غار، بيشمار است. استلاگميتهاي موجود در اين غار اشكال خاص و زيبايي را پديد آورده اند. اين استلاگميتها براساس شباهتشان به اشياي واقعي نامگذاري شدهاند. استالاگميتهايي مثل پاي فيل، عروس و داماد، اتاق عقد، دو جادوگر و نخل سوخته!
بخش ورزشي و فرهنگي غار كتله خور
بخش ورزشي غار، متعلق به غارنوردان و صخرهنوردان است. اين مسير دو برابر بخش تفريحي طول دارد. بخش فرهنگي، جهت برگزاري مراسمهاي خاص كاربرد دارد. بر اساس تحقيقات انجام شده، با وجود فاصلهاي بيش از ۱۰۰ كيلومتر، انتهاي اين غار به غار عليصدر در همدان ميرسد!
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي با ديگر جاذبههاي ايرانگردي، سفر به روستاي ۴ هزار ساله در نوشهر را در مجله گردشگري دلتا مطالعه كنيد.
همچنين بخوانيد:
باغ پهلوانپور، اثري ملي و جهاني در استان يزد
شاهكاري به سبك معماري آلماني در تبريز
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .