
قلعه سريزد در ۵ كيلومتري شهرستان مهريز و ۴۰ كيلومتري شهر يزد واقع شده است. كارشناسان ميگويند ايرانيها اين بناي شگفتانگيز را به عنوان اولين بانك جهان ساختند. اين بنا در دوره ساسانيان ساخته شده و معماري بسيار دقيق و شگفتانگيزي دارد. حال در ادامه با مجله دلتا همراه باشيد تا بيشتر درباره اولين بانك جهان بدانيد.
روستاي سريزد
به ۳۰ كيلومتري جنوب شهر يزد كه برسيد، به قلعه سريزد دسترسي خواهيد داشت. البته در اين منطقه نبايد دنبال جاذبههاي تفريحي و هيجان انگيز باشيد زيرا به جز يك مغازه نان و يك بقالي، مغازه ديگري در آن وجود ندارد.
يك مدرسه خيلي كوچك هم در روستا وجود دارد كه بچههاي روستا در آنجا درس ميخوانند اما حالا بيشتر افرادي كه در اين روستا زندگي ميكنند زنان و مردان سالخورده هستند كه فرزندانشان براي كار يا تحصيل به شهرها و روستاهاي ديگر رفتهاند.
مردمان روستاي دوستداشتني سريزد به اندازهاي خونگرم و مهماننواز هستند كه شما ميتوانيد تجربه بينظيري از مهماننوازي را در كنارشان داشته باشيد.
خانههاي كاهگلي به صورت پراكنده در سطح روستا ديده ميشود. مردم در اين روستا بيشتر از راه كشاورزي و همچنين از باغهاي اناري كه دارند، پول درميآورند.
صندوق اماناتي با ۴۶۸ حجره
دور تا دور قلعه، خندق عميقي كنده شده است. در قلعه به وسيله يك قرقره بالا و پايين ميرود و وقتي آن را بالا ميبريد با يك در ديگر روبرو ميشويد. تنها راه ورود به اين قلعه اين در است چون فقط يك در دارد.
در بالاي اين در حفرههاي بزرگي وجود دارد كه ممكن است هنگام بازديد از آنها برايتان سوال پيش بيايد آنها به چه دليل در آن بالا هستند؟ اين حفره ها براي اين است كه اگر روزي غارتگر يا دزدي توانست وارد قلعه شود از اين حفرهها آب جوش روي آنها بريزند.
وقتي در دوم هم باز ميشود با تعدادي دالان روبرو ميشويم. دالانهاي تو در تويي كه خيلي كوچك هستند. اين دالانها، روزگاري حجرههاي مربوط به خانوادهها بودهاند. اين ارگ داراي ۴۶۸ حجره است، يعني در گذشته ۴۶۸ خانواده در اين ارگ، اشياي گران قيمت خود را به امانت ميگذاشتهاند.
قلعه سريزد از سه طبقه تشكيل شده است و در مقابل بعضي از دالانها يا حجرهها، چوبي گذاشته شده است كه نشانه اين است كه نبايد وارد آنجا شويد.
داخل دالانها هيچ وسيله اي به جز چند كوزه گلي ديده نميشود؛ البته كارشناسان ميگويند هنوز عمليات اكتشاف در دل اين قلعه انجام نشده است.
علت ساخت بانك در روستاي سريزد
دليل ساخت چنين قلعهاي اين بوده كه در ۱۷۰۰ سال پيش در زمان حكومت ساسانيان جاده ابريشم از قسمت جنوبي اين روستا گذشته است، به همين دليل رفت و آمد تاجران در اين منطقه زياد بوده و به طبع هر جا كه تجار زياد باشد دزدان و غارتگران زيادي هم در كمين هستند تا اعمال شوم خود را اجرا كنند.
به همين دليل مردم سريزد هميشه شاهد غارت و دزدي بودهاند. به همين دليل آنها به اين فكر افتادند كه بهتر است اشيايي كه برايشان ارزش داشت را در يك جا دور از خانه و كاشانهشان نگهداري كنند.
پيشنهاد مطالعه: مطلب قلعه آدمخوار در اردبيل را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.