
اورامانات يا هورامان، اورامان، هورامان تخت و اورامانات تخت نامهاي فقط يك منطقه از كردستان هستند كه به دليل گويشهاي متفاوت افراد محلي و همچنين گويشهاي متفاوت كردي با نامهاي مختلف شناخته شده است. براي آشنايي با ابن جاذبه جادويي در غرب ايران زيبا، با مجله دلتا همراه باشيد.
اورامان كجاست؟
دهكده اورمان در جنوبشرقي مريوان در بخش اورامان شهرستان سروستان به فاصله ۷۵ كيلومتري مريوان قرار دارد. منطقه شگفتانگيز اورامانات در دل كوهستانهاي ايران در كردستان واقع شده است. رودخانههاي سيروان و ليله از منطقه اورمانات عبور ميكنند.
لازم به ذكر است كه اين دو رود در جايي بنام دروله كه مرز بين ايران و عراق است به هم ميرسند. اورامان در درهاي با شيب تند روبروي كوه تخت جاي گرفته است و اين دليلي ديگر براي ناميدن اين منطقه به اورامانات تخت ميباشد.
درباره اورامانات
در اين ميان چشمه بينظير بل نيز نبايد فراموش شود. دهكده زيباي اورمانات علاوه براينكه كوهستاني است، آب و هواي عالي در بهار تا آخر تابستان دارد. منطقه رويايي اورمانات پلههايي به سوي بهشت را براي شما تداعي ميكند.
خانههاي دهكده جذاب اورمانات از سنگ و اغلب با خشكه و بصورت پلكاني ساخته شدهاند. جالب است بدانيد كه اين روستا به روستاي هزار ماسوله نيز شهرت دارد. حياط هر خانه بام خانهاى ديگر است، اما با وسعتى بيشتر.
مردم منطقه معتقدند اورامانات تخت، زمانى شهرى بزرگ بوده و مركزيتى خاص داشته به همين دليل از آن به عنوان تخت يا مركز (حكومت) ناحيهاى اورامان ياد مىكردهاند.
به غير از وضعيت خاص روستا از نظر معمارى، موقعيت چشمههاى پرآب، مراسم خاص و آداب و رسوم و وجود مقبره و مسجد پير شاليار و به ويژه جمعيت و تعداد سكنه قابل توجه آن نشانگر اهميت منطقه از زمان ساسانى است.
هنرهاي دستي و پوشاك
پوشاك كردى آميزهاى از رنگ و نقش است. لباس مردم اورامانات نيز كردى است. پيش از ورود پارچه و كفشهاى خارجى و ساير منسوجات داخلى به استان كردستان، بيشتر پارچهها و پاىافزار مورد نياز آنها توسط بافندگان و دوزندگان محلى بافته و ساخته مىشده است.
از توليدات هنرهاى سنتى اين روستا ميتوان به گليم، سجاده، نمد، سبد و گيوه به عنوان سوغات اشاره كرد.
مراسم پير شاليار
روستاي اورامان تخت در كردستان، در دل كوههاي سر به فلك كشيده رشته كوه هاي زاگرس، در مسير رودخانه سيروان هر ساله در آخرين چهارشنبه و پنج شنبه قبل از ۱۵ بهمن برگزار كننده مراسم پير شاليار است كه بعضي از مورخان قدمت آن را هزار ساله مي دانند. يك آئين تاريخي كه همراه رقص محلي و دف نوازي است و گردشگران زيادي را به اين نقطه ميكشاند.
مراسم پير شاليار در روستاي هورامان تخت كردستان، هرسال در نيمه زمستان برگزار شده و عروسي «پير شاليار» در سه روز جشن گرفته ميشود. اين مراسم شامل ذبح دام قرباني، دف زني، خوردن آش مخصوص و شبنشيني است.
پيشنهاد مطالعه: مطلب درهاي كه عشق آن را فرا گرفته است! را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.