
ماجراي هولناك درياچه نيوس در يكي از روزهاي آگوست سال ۱۹۸۶ رقم خورد. ناگهان صداي مهيبي شنيده شد و در چند دقيقه آدمهاي زيادي از بين رفتند. بعضي از درياچههاي آفريقا مثل درياچه نيوس ميتوانند ابرهاي كشندهاي منتشر كنند كه پر از گازهاي سمي است. مجله دلتا را همراهي كنيد تا با يكي از خطرناكترين جاذبههاي گردشگري آشنا شويد.
درياچه نيوس كجاست؟
اتفاقهايي كه تا به حال در اين درياچه افتاده نشان ميدهد كه درياچه جان همه را تهديد ميكند. درياچه نيوس حدود ۴۰۰ سال پيش در يك دهانه آتشفشاني شكل گرفته و سطح بالايي از دياكسيدكربن دارد كه بخاطر فعاليتهاي آتشفشاني كه كيلومترها در زير آن اتفاق ميافتد به وجود ميآيند.
در درياچههاي معمولي اين گازها در همان لحظه از درياچه بيرون ميآيند اما درياچه نيوس با همه درياچهها فرق دارد! اين درياچه به جاي اينكه گاز را منتشر كند مثل يك انباري آنها را ذخيره و روي هم تلمبار ميكند. اما چرا؟
چه اتفاقي افتاد؟
درياچه نيوس آنقدر با گازها پرفشار ميشود كه ميتواند مثل يك بمب ساعتي عمل كند! در آبوهواي گرم و استوايي كامرون لايه سطحي و گرم آب مثل يك درپوش كل سطح درياچه را ميپوشاند و اين باعث ميشود كه اين آبهاي گرم با آبهاي سردي كه در كف درياچه هستند تركيب نشوند.
براي همين گازهاي آتشفشاني از كف درياچه بيرون ميآيند و با گذشت زمان در همان كف درياچه تجمع ميكنند. اما در روز حادثه انگار درپوش طبيعي اين درياچه برداشته شد و ناگهان همه دياكسيدهاي كربن كف درياچه به بيرون آمد!
دانشمندان مطمئن نيستند كه چرا درپوش طبيعي اين درياچه ناگهان به اين روز در آمد. شايد زمين لرزه و يا فوران آتشفشاني در كف درياچه باعث شده تا اين طبقهبندي آب از بين برود.
انفجار مهيب!
به محض اينكه آبهاي سرد و پر از گاز كف درياچه نيوس به سطح آب رسيدند انفجاري اتفاق افتاد كه نتيجه آن آزاد شدن ۱٫۶ ميليون تن گاز دي اكسيدكربن بود!
درياچه ناگهان منفجر شد، چيزي شبيه يك سونامي كوچك! اين گازها ابر بزرگي را بوجود آوردند. گاز دياكسيدكربن از هواي عادي سنگينتر است پس اين ابر سمي از آسمان به زمين آمد و روستاهاي اطراف را پر از گاز خفه كننده دياكسيدكربن كرد.
اين گاز كشنده به سمت روستاها حركت كرد. در روستاي نيوس كه در نزديكي آن بود از ۸۰۰ نفر فقط ۶ نفر نجات پيدا كردند. اين گاز هر كه بر سر راهش بود را تا فاصله ۵۲ كيلومتري كشت. در اين حادثه در عرض چند دقيقه ۱۷۴۶ نفر و ۳۵۰۰ حيوان از بين رفتند.
بعد از اين حادثه بود كه توجه زيادي به درياچه نيوس شد و حتي كوچكترين انتشار گازهاي آن به دقت بررسي ميشد. امروزه در درياچه، لولهاي كار گذاشته شده كه به كف آن ميرسد و هر از گاهي گازها را فراري ميدهد تا آنها روي هم تلنبار نشوند.
با اين حال اين لوله به تنهايي كافي نبوده و سطح دياكسيدكربن اين درياچه دوباره حتي بيشتر از سال ۱۹۸۶ شده و سد طبيعي كه روي درياچه قرار دارد در خطر خراب شدن است.
اين يعني در صورتي كه اتفاقي بيفتد هم خطر سيل وجود دارد و هم خطر گاز گرفتگي! با اين حال اين مكان كه لقب مرگبارترين درياچه جهان را در گينس دارد يكي از مكانهاي گردشگري در دنياست!
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي با ديگر جاذبههاي گردشگري مطلب عميق ترين غار دنيا كجاست؟ را مطالعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.