
شيدور يا مارو، نام جزيرهاي غيرمسكوني در استان هرمزگان است كه پناهگاه گونههاي جانوري مختلفي است. يكي از مكانهاي ديدني جنوب ايران اين جزيره است. مجله دلتا شما را به سفري متفاوت و خاص به جنوب ايران دعوت ميكند. به جزيرهاي مرجاني و خالي از سكنه كه فقط شما هستيد و يك دنياي كوچك پر از زيبايي و مملو از آرامش و سكوت. اين مكان شگفتانگيز و ديدني در استان هرمزگان قرار دارد.
شيدور، جزيرهاي مرجاني
تالاب شيدور، يكي از تالابها و از جزاير ديدني جنوب ايران است كه در سال ۱۹۹۹ ميلادي در كنوانسيون رامسر، بهعنوان چهارمين تالاب بينالمللي هرمزگان به ثبت رسيد. جزيره كوچك شيدور، تنها آبسنگ مرجاني حفاظتشده كشور نيز به حساب ميآيد كه در فهرست مهمترين آبسنگهاي مرجاني اتحاديه بينالمللي حفاظت و منابع طبيعي (IUCN) به ثبت رسيده است.
شيدور همچنين پناهگاه حياتوحش نيز بشمار ميرود و يكي از مناطق مهم تجمع پرندگان از سوي مؤسسه بينالمللي حيات پرندگان شناخته شده و مكان زندگي گونهاي از لاكپشتهاي دريايي به نام پوزه عقابي است.
در سال ۱۳۹۵ نيز دبيرخانه كنوانسيون گونههاي مهاجر واقع در دفتر منطقهاي يونپ در بانكوك، اين مكان را يكي از زيستگاههاي مهم لاكپشت دريايي در اقيانوس هند و جنوب شرق آسيا معرفي كرد.
سواحل مارو بيشتر بصورت صخرهاي هستند كه در بين آنها، سواحل ماسهاي با طول ۵۰ تا ۲۰۰ متر وجود دارند.
شيدور، خانه مارها
شيدور نامهاي مختلفي دارد. مردم محلي اين منطقه بدليل وجود مارهاي سياهي كه در زير ماسه پنهان ميشوند، به آن مارو ميگويند. مارون، شِتوار، شِتوَر نيز از ديگر نامهاي اين جزيره هستند.
شيدور، پناهگاه حيات وحش
جزيره شيدور ، يكي از جزاير مهم خليج فارس از نظر محيطزيست محسوب ميشود؛ بخصوص كه اين جزيره مرجاني، براي تخمگذاري و جوجهآوري پرندگان بومي و مهاجر و لاكپشتها بكار ميرود.
در اين جزيره ، ۱۰ گونه پرنده شناسايي شده است كه بجز چكاوك كاكلي و سسك دم دراز، بقيه مهاجر هستند. پرندگاني چون حواصيل سبز، اگرت ساحلي، عقاب ماهيگير، كاكايي دودي، باكلان گلو سياه، انواع پرستوهاي دريايي، از ديگر پرندگان مارو به حساب ميآيند. پرستوها هر ساله در فصل بهار و از ارديبهشتماه وارد تالاب ميشوند و بعد از تخمگذاري و جوجهآوري، در تابستان و مردادماه مهاجرت ميكنند.
انواع لاكپشتهاي دريايي، مارهاي سمي، سوسمارهاي اسكينگ ايراني و اسكينگ علفزار جنوبي در جزيره شيدور زندگي ميكنند.
آبزيان اين جزيره شامل انواع ماهي، پستانداران دريايي مانند نهنگها، دلفينها و… است.
سفر به جزيره شيدور
در زمان مهاجرت پرندگان، پرواز و رقص دستهجمعي آنها در آسمان تماشايي است. پيادهروي روي ساحل ماسهاي، نشستن روي صخرهها و تماشاي آسمان آبي ميتواند جزو لذتبخشترين فعاليتها در اين منطقه باشد. اين تالاب با چشماندازي زيبا، يكي از بهترين مكانها براي عكاسي و ثبت مناظر دلفريب است.
چه زماني به جزيره شيدور برويم؟
براي ديدن شيدور ، فصلهاي پاييز و زمستان را انتخاب كنيد. بهار نيز فصل تخمگذاري پرندگان و لاكپشتها است و از همين رو، ورود گردشگران به تالاب ممنوع ميشود. لاكپشتهاي دريايي پوزه عقابي از اواسط اسفند تا اواخر ارديبهشت تخم ميگذارند و از اوايل خرداد تا اواسط تيرماه، جوجهها از تخم بيرون ميآيند.
براي ورود به جزيره بايد با اداره محيطزيست و درياباني منطقه هماهنگيهاي لازم را انجام دهيد و مجوز بگيريد. مدتزمان مجاز براي بازديد از جزيره، حدود دو ساعت است. ضمن اينكه، امكان اقامت در شب و كمپ وجود ندارد.
پيشنهاد مطالعه: مطلب هسل، مردابي رنگارنگ در چالوس را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.