
آفريقا قارهاي پهناور و شگفتانگيز است و در هر كشور و گوشهاي از اين قاره كه برويد مطمئنا با ديدنيهاي بسياري روبرو ميشويد. مسجد جامع جنه مالي يكي از اين جاذبههاي اسرارآميز است. اين مسجد بزرگ، بدون شك در زندگي مردم شهر جنه كه شهري تحت حمايت يونسكو است، نقشي محوري دارد. براي آشنايي با اين جاذبه زيباي آفريقا با مجله دلتا همراه باشيد.
مسجد جامع جنه ، بزرگترين مسجد خشتي دنيا
مسجد جامع جنه مالي، در غرب آفريقا با ۱۰۰ متر طول و ۴۰ متر عرض، بزرگ ترين بناي خشتي جهان لقب گرفته است.
معماري اين مسجد و ديگر بناهاي خشتي شهر را هنرمندان و صنعتكاراني متبحر از نسلهاي مختلف بر عهده داشتند و آنها را به نحوي ميساختند كه در مقابل آب باران نفوذ ناپذير باشند.
ديوارهاي مسجد جامع جنه مالي
ديوارهاي مسجد بزرگ شهر جنه كه بر اساس ارتفاع آنها داراي قطر ۴۱ تا ۶۱ سانتي متر هستند، از خشت گلي و به صورت هنرمندانهاي ساخته شدهاند، بهگونهاي كه ظاهر زيبايي به اين مسجد بخشيده است.
در ساخت اين مسجد از شاخههاي درخت خرما استفاده شده تا از ترك خوردن بر اثر رطوبت و گرما در امان باشد. ديوارهاي اين مسجد نيز عايقي در برابر گرماي روز و سرماي شب به شمار مي آيد.
تاريخچه مسجد
ساخت اين بنا، مربوط به سال ۱۹۰۷ ميلادي است و به دليل سبك معماري اسلامي به كار رفته در آن، بسياري از مهندسان معماري اين مسجد بزرگ را بزرگترين دستاورد معماري شيوه موسوم به سوداني – ساحلي ميدانند.
هر ساله مسلمانان منطقه دور هم جمع ميشوند و با كمك يكديگر اين مسجد را بازسازي ميكنند. اين مسجد از قديميترين مساجد اين كشور نيست، بلكه از بزرگترين مساجد مالي به شمار ميرود.
برتري مسجد جامع جنه مالي
اين مسجد با هيچ كدام از مساجد كشورهاي آفريقاي غربي قابل مقايسه نيست. برخي از معماران برجسته اسلامي اعتقاد دارند كه منارههاي مخروطي مساجد مالي از اين مسجد الهام گرفته شده است.
اين مسجد داراي سه مناره جعبه مانند و بلند است كه از روي ديوار اصلي بلند شده است. هر مناره از پلكاني برخوردار است كه آن را به سقف ميرساند و بلنداي هر كدام از آنها شكل مخروطي دارد كه براي ساخت آن از تخم شترمرغ بهره گرفته شده است.
بازسازي هر ساله مسجد
هرساله در ماه آوريل رويدادي حماسي به نام روز گلاندود برگزار ميشود. در اين روز، ديوارهاي مسجد بهطور كامل با گِل بازسازي ميشوند. بازسازي سالانه مسجد بزرگ جنه، تبديل به جشنوارهاي شده كه طي آن تمامي ساكنان اين شهر جمع شده و به صورت نوبتي چند روز به بازسازي مسجد ميپردازند.
در اين مدت و در حالي كه جوانان و ميانسالان مشغول تعمير لولهها و پلههاي چوبي مسجد بزرگ شهر و زنان نيز در حال آبرساني به آنها هستند، كودكان در اطراف مسجد و با وسايلي كه قرار است در بازسازي آن به كار رود، بازي كرده و كهنسالان نيز بر كار بازسازي و تعمير نظارت ميكنند.
مسجد جامع جنه آفريقا در سال ۱۹۸۸ ميلادي در فهرست ميراث جهاني يونسكو قرار گرفت.
پيشنهاد مطالعه: مطلب جزيره عنكبوتهاي قاتل، مكاني عجيب در پاكستان را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.