
مردم قبيله سورما اتيوپي را ميتوان يكي از سردمداران فشن و مد دانست. در اين مطلب مجله دلتا با شما به اتيوپي، بين مردم عجيب قبيله سورما ميرويم.
سفر به اتيوپي
اتيوپي كشوري است در شاخ آفريقا كه با سومالي، سودان و كنيا در همسايگي قرار دارد. كليساي تاريخي و حيرتانگيز سنت جورج كه با صخرههاي سرخرنگ آتشفشاني ساخته شده، پر از رمز و راز است و نگاه هر بيننده مشتاقي را به خود خيره ميكند.
علاوه بر جاذبههاي تاريخي، بازديدكنندگان زيادي هستند كه براي ديدن زيباييهاي طبيعي يا قبايل عجيب، به اتيوپي سفر ميكنند. شهرت اتيوپي به خاطر آب وهواي متغير آن است.
قبيله سورما اتيوپي
قبيله سورما در دره اومو در كشور اتيوپي زندگي ميكنند. به مردم قبيله سورما، سوري ميگويند. آنها بخشي از قبيله سورما هستند كه به خاطر لبهاي عجيبشان مشهور شدهاند.
در طول دوران بردهداري، قبيله سورما اتيوپي براي اينكه بهعنوان برده فروخته نشوند، در ميان لبهاي خود بشقاب قرار ميدادند تا بدقيافه شده و فروخته نشوند. در طول زمان، اين عمل تبديل به نوعي زيبايي شد و در نهايت در فرهنگ اين مردم جاي گرفت.
آب و هواي دره اومو كه اين قبيله در آن زندگي ميكند، بينهايت گرم است، بنابراين پوشيدن لباس براي مردم موضوعي اختياري است.
كودكان اين قبيله بدن خود را با رنگهاي طبيعي گچ و ديگر رنگهايي كه در كنار رودخانه مييابند، رنگ ميكنند. زماني كه گردشگري وارد قبيله ميشود، فرزندان رئيس قبيله تمام صورت خود را رنگ ميكنند تا در ميان ديگر كودكان و فرزندان بهراحتي قابل شناسايي باشند.
زنان لب بشقابي
قوم مورسي مشهورترين قوم در ميان اين قبيله هستند. دليل اصلي مشهور بودن آنها، نوع تزئيني است كه زنان اين قوم براي زيباسازي خود انتخاب كردهاند.
زنان قبيله سورما از سنين پايين، حلقهها و بشقابهاي بزرگي را درون گوشها يا لبهاي خود جاسازي ميكنند. پس از اينكه لبها به اندازه كافي كشيده شد، اين صفحه چوبي را با صفحاتي بزرگتر عوض ميكنند. حتي گاهي مجبور ميشوند كه دو تا سه تا از دندانهاي جلويي را براي اين كار بكشند.
بعضي از زنان بالغ ميتوانند صفحهاي با ۳۰ سانتي متر قطر را در ميان لبهاي خود قرار دهند. جذابيت زنهاي اين قبيله با اندازه اين بشقابها سنجيده ميشود.
سنتهاي قبيله سورما
زنان زمان سرو غذا براي همسران خود و يا زماني كه خود را براي مراسم مذهبي آماده ميكنند، اين بشقابها را در ميان لبهايشان ميگذارند.
در ديگر مواقع ميتوانيد آنها را بدون اين بشقابها ببينيد. در اين مواقع بعضي از لبهاي زنان، گاهي تا پايين چانه آنها آويزان شده است.
مردان قبيله سورما براي ازدواج بايد به پدر عروس هزينهاي شامل گاو و كلاشينكف بپردازند. اگر زني بشقاب بزرگتري در ميان لبانش داشته باشد، هزينه ازدواج با او گرانتر بوده و البته زن بهتري هم خواهد بود.
هر خانواده در قبيله سورما توسط مادر آن خانه اداره ميشود. اين زنان صاحب تمام زمينهاي كشاورزي، خانه و سودهاي بهدست آمده از زمينها هستند و ميتوانند هر چه كه ميخواهند با درآمد حاصله انجام دهند.
اقتصاد قبيله لب بشقابيها
افراد قبيله به كشاورزي مشغول هستند. در طول فصلهاي خشك مردم اين قبيله عسل جمع ميكنند. مردان اين قبيله با ديگر قبايل اتيوپي تبادل كالا به كالا انجام ميدهند. محصولات خود را با موادي مانند پوست شير، دم زرافه، عسل و عاج فيل به ازاي تفنگ و سلاح ها معاوضه مي كنند.
جهانگردان و افراد بسياري براي آشنايي بيشتر با اين قبيله و البته تهيه مستند و عكاسي از زندگي مردم آن، به اتيوپي سفر ميكنند. با اين وجود يادتان باشد كه قرار گرفتن در ميان اين قبايل ميتواند خطرناك هم باشد. سعي كنيد كه به عقايد اين قبايل احترام بگذاريد و در نهايت پس از آشنايي با زندگي آنها، اين مكان را ترك كنيد.
پيشنهاد مطالعه: مطلب نيلوفر آبي، مادر معابد زيباي هندوستان را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.