
روستاي چهاربرج از توابع اسفراين حدود ۱۰۰۰ نفر جمعيت دارد كه تعداد زيادي از ساكنان آن نابينا هستند. بههمين علت به اين روستا، روستاي نابينايان گفته ميشود. از حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پيش عارضه نابينايي در اين منطقه شيوع پيدا كرد و كمكم ساكنان آن، روستا را ترك كرده و به شهرهاي ديگر مهاجرت كردند. براي آشنايي بيشتر با اين روستاي عجيب با مجله دلتا همراه باشيد.
روستاي چهار برج روستاي نابينايان خراسان شمالي
گاهي دليل شهرت گردشگري و جاذبه بسياري از مكانها، علتهاي پسنديده و خوبي نيست. نمونهاش روستاي چهاربرج در خراسان شمالي است كه به دليل آمار بالاي نابينايانش اسم و رسمي بههم زده است و مورد توجه جامعه گردشگري قرار گرفته است.
اكثر كساني كه در چهاربرج زندگي ميكنند، نابينا هستند و اين افراد از بدو تولد نابينا بودند. جالبتر از اين، نابيناشدن حيوانات روستاي چهار برج بود. حيوانات اهلي مثل گاو و گوسفند و حتي گربهها نيز در اين روستا نابينا متولد ميشوند.
بسياري از كارشناسان دليل اين اختلال را تغييرات ژنتيكي و ازدواجهاي فاميلي ميدانند كه در نتيجه آگاهي مردم تلاش كردند تا از تولد كودكان نابينا جلوگيري كنند. اما اين سوال همواره وجود داشته كه چرا حيوانات اين منطقه به چنين مشكلي دچارند؟
آيا روستاي نابينايان نفرين شده است؟
كسي محصولات كشاورزي و دامي اهالي روستا را نميخرد. به ساكنان اين آبادي دختر نميدهند و از آنها عروس نميگيرند! خيليها فكر ميكنند اين روستا نفرين شده است يا بيماري عجيبي يقه مردم و حيوانات ساكن آن را گرفته است.
اينجا پدر و مادرها با دلشوره انتظار تولد فرزندشان را ميكشند. اهالي روستاي چهاربرج علاوه بر اينكه با محروميت دست و پنجه نرم ميكنند، گرفتار مشكل بزرگتري هم هستند. شيوع يك بيماري ژنتيكي بين بيشتر اهالي اين روستا مشكلات زيادي را برايشان ايجاد كرده است. مشكلي كه باعث نابينا بهدنيا آمدن بيشتر نوزادان اهالي اين روستا شده و بر وضعيت اقتصادي آنها هم اثر گذاشته است.
ويژگيهاي روستاي چهاربرج
اين روستا داراي پيشينه تاريخي است و در مسير كاروانهايي كه به شمالشرق ايران رفت و آمد ميكردند، قرار داشت. ساكنين روستا، كرد هستند و گويش كردي كرمانجي دارند.
بانوان روستا هنوز اصالتشان را حفظ كردهاند و لباسهاي رنگارنگ و بلند كرمانجي ميپوشند. از آنجا كه چهاربرج در جنوب غربي خراسان شمالي قرار گرفته است، آب و هواي گرمي دارد و پوشش گياهياش هم از بقيه مناطق خراسان شمالي فقيرتر است.
مهار مشكل نابينايي
در سال ۹۱ معاون توانبخشي اداره كل بهزيستي استان خراسان شمالي اعلام كرد اين اختلال در اين منطقه مهار شده است و اكنون هيچ فرد زير دو سال در اين روستا حضور ندارد كه نابينا باشد.
يكي از ساكنان روستاي چهاربرج درباره علت نابينايي تعدادي از اهالي روستا ميگويد: ۳۴ سال است كه در اين روستا زندگي ميكنم. به نظر من آلودگي خاك و آب باعث اين بيماري شده است. اين مشكل نمي تواند به ازدواج هاي فاميلي ربط داشته باشد زيرا افرادي در روستا وجود دارند كه هيچ نسبتي با يكديگر ندارند اما فرزندانشان نابينا به دنيا آمدهاند. علاوه بر اين در روستاي ما حيوانات هم نابينا متولد شدهاند!
پيشنهاد مطالعه: مطلب روستاي عجيب و حيرتانگيز مرگ در قزوين را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.