
براي ديدن روستاي ماخونيك بايد راهي سفري دور و دراز شد و و تا نزديكيهاي مرز افغانستان پيش رفت. اگر مشتاق ديدن ماخونيك اسرارآميز هستيد، در اين سفر استثنايي همراه مجله دلتا باشيد.
روستاي ماخونيك، سرزمين آدم كوتولهها
روستاي ماخونيك در استان خراسان جنوبي و شهرستان سربيشه واقع شده است. كوتاهقد بودن اهالي اين روستا باعث شده كه آن را سرزمين آدم كوتولهها يا ليليپوتها بنامند. اين روستا يكي از هفت روستاي شگفتانگيز جهان است.
ماخونيكها در گذشته كوتاه قامت بودند، بهگونهاي كه نهايتا قدشان به ۱.۴۰ متر ميرسيد اما بعدها با بهبود تغذيه و در اثر ازدواج با نژادهاي ديگر تغييراتي در قد آنها ديده شد و نسل جديد نسبت به قبل، قد بلندتري پيدا كردند.
اهالي ماخونيك افغانهايي هستند كه چندين قرن پيش به ايران مهاجرت كردند و با زبان فارسي و با لهجه خاص محل تكلم ميكنند. اين مردمان اهل تسنن، از ائمه چهارگانه اهل سنت هستند و علاقه بسياري به آموزش مسائل ديني دارند. بهطوري كه در اين روستا يك موسسه علوم قرآني وجود دارد و در ميان روستاهاي منطقه مركزيت دارد.
جاذبههاي تاريخي سرزمين ليليپوتها
در اين روستا چندين مكان تاريخي وجود دارد كه بازديد از آنها براي گردشگران جالب بهنظر ميآيد. اين مكانها عبارتند از: سنگ سياه، منزل سرگردوني، بناي برج و قلعه تاريخي روستا، نادر مرده و برج گل انجير. افزون بر اين مكانها، تماشاي مراسمهايي كه در اين روستا انجام ميشود، جذابيتهاي خاص خودش را دارد كه پيشنهاد ميكنيم از دست ندهيد.
مردم اين روستاها با ساكنان تمامي روستاهاي دنيا تفاوت دارند. اين تفاوت آنقدر زياد است كه باعث شده نام آنها در فهرست عجيبترين روستاهاي دنيا بيايد.
آداب و رسوم روستاي ماخونيك
- جالب است بدانيد ماخونيكيها هنگام بيمارشدن يك نفر، او را به شكافي شبيه به غار كه درون كوه قرار گرفته ميبرند تا بيماري او به كسي انتقال پيدا نكند و در آن مكان به معالجه فرد ميپردازند.
- مردم ماخونيك سيگار نميكشند، آنها تا سالها قبل گوشت نميخوردند و چاي هم نمينوشيدند، زيرا معتقد بودند انجام دادن اين كارها گناه به حساب ميآيد. آنها تلويزيون را شيطان خطاب ميكردند و اجازه نميدادند فرزندانشان با تماشاي تلويزيون جادو شوند!
- تجاور به مال ديگران براي اهالي روستا بيمعنا است. آنها ذاتا انسانهايي صلحطلب هستند كه حتي تا سالها پيش شكار هم نميكردند.
- مهاجرت و نقلمكان به شهر، در اين روستا به معناي طرد شدن بوده و به همين دليل مردم روستا با وجود فقر و مشكلات مالي زيادي كه داشتهاند حاضر به ترك روستا نشدند و تنها عدهاي خاص ميتوانند براي كارهاي موقت، روستا را ترك كنند.
خانههاي روستاي آدم كوتولهها
يكي از شاخصترين مواردي كه در اين روستا ديده ميشود، نحوه ساخت خانههايش است. خانههاي روستا در دامنه تپه و بهصورت فشرده در كنار يكديگر قرار گرفتهاند و پنجره و حياط هم ندارند.
اين خانهها كه از چوب، هيزم و سنگ ساخته شدهاند، حدود يكمتر پايينتر از سطح زمين قرار دارند و اغلب داراي دربهاي چوبي كوتاهي هستند كه شما را مجبور به خمشدن ميكنند.
پيشنهاد مطالعه: مطلب چهاربرج، روستاي عجيب نابينايان در ايران را مطالعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.