
يكي از جالبتوجهترين نقاط تاريخي ايران، شهر يئري، در استان اردبيل است. اين شهر وسيعترين منطقه تاريخي استان اردبيل و بااهميتترين سايت تاريخي مربوط به پيش از تاريخ در شمال غرب ايران بهشمار ميرود. در گورستان پر رمز و راز يئري، ۴۵۰ گور شناسايي شده كه ابعاد كوچكترين آنها ۳ متر و بزرگترين آنها ۸ متر است. با مجله دلتا همراه باشيد تا با گورستان انسان هاي بي دهان آشنا شويد.
پيشينه گورستان يئري
با اينكه اين گورستان مقصد گردشگران تاريخي است، اما هنوز بسياري از فعالان گردشگري كشور اطلاعي از قدمت و ويژگيهاي اين گورستان ندارند. اگرچه برخي معتقدند پيشينه آن به دوران هخامنشيان برميگردد و برخي ديگر معتقدند كه عمر بعضي آثار تا هزاره سوم قبل از ميلاد، عصر آهن، سفال خاكستري و نخودي و نارنجي هم ميرسد.
وسعت منطقه باستاني شهر يئري ۴۰۰ هكتار است. اشياي باستاني باارزشي كه از اين گورها بيرون آمده در موزه خلخال نگهداري ميشود. يك غار باستاني و تپهاي متعلق به دوران اسلامي در اين مكان شناسايي شده است.
تخمين زده ميشود اين منطقه از ۶ هزار سال پيش از ميلاد، مسكوني بوده است و فرهنگ «مگاليتيك» در آن منطقه مشهود است. وجود سنگقبرهايي با نقشهاي يكنواخت از چهره انسانهايي كه دهان ندارند، اين گورستان را مخوفتر كرده است.
سنگنگارههاي گورستان انسانهاي بيدهان
سنگنگارههاي اين گورستان با استفاده از سنگهاي محكم، استخوان حيوانات و فلزات سخت شكل گرفتهاست و نقشهايي از بز كوهي، انسان در حالتهاي مختلف و چندين نقش نامشخص ديگر قابل مشاهدهاند. علاوه بر اين، نقوش انسانهايي وجود دارد كه دهان ندارند و هنوز دلايل اين نقوش كشف نشده است.
سنگنگارههاي مناطق عمومي آذربايجان ايران و جمهوري آذربايجان، شباهتهاي ظاهري بسيار قريب بههم دارند، بهطوري كه گويي همه نقوش موجود در مناطق كلي آذربايجان ايران و جمهوري آذربايجان طي يك دوره و توسط يك هنرمند با يك سبك و طرح حكاكي شدهاند. بيشترين نقوش حكاكي شده بز كوهي است، چرا كه بز كوهي نمادي از يك فرشته و برگرفته از اسطوره كهن است.
پيشنهاد مطالعه: مطلب خانه وارونه، تجربه زندگي در دنيايي برعكس را بخوانيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.