
شهر تاريخي مرند جزو شهرهاي بسيار كهن در آذربايجان شرقي است كه به اعتقاد مورخان، قدمت آن به هزاره سوم پيش از ميلاد بازميگردد.
شهر زيبا و تاريخي مرند، پس از شهرهاي تبريز و مراغه، سومين شهر پرجمعيت شناخته ميشود. پس از كاوشهاي انجام شده بر تپههاي باستاني «گرگر»، متوجه شدهاند ظروف سفالي و وسايل كشف شده، متعلق به هزاره پنجم پيش از ميلاد مسيح است.
در اين بخش از مجله دلتا با ما همراه باشيد تا درباره اين آثار بيشتر بخوانيم.
كاروانسراي شاه عباسي پيام مرند
در فاصله ۱۳ كيلومتري از شهرستان مرند در مسير مرند به تبريز و درون روستايي به نام «يام» يا «پيام»، ميتوان يكي از جاهاي ديدني آذربايجان شرقي را مشاهده كرد كه به «كاروانسراي شاه عباسي پيام مرند» شهرت يافته است. پس از كاوشهاي انجامشده بر تپههاي باستاني «گرگر» مشخص شد كه ظروف سفالي و وسايل كشفشده، متعلق به هزاره پنجم پيش از ميلاد مسيح است.
قلعه هلاكو
يكي از آثار تاريخي و بسيار قديمي در شهرستان مرند، بنايي است آجري و متعلق به دوران حكومت مغولها، كه به «قلعه هلاكو» شهرت دارد. مردم محلي اين اثر تاريخي را با نام «كاخ هلاكو» ميشناسند كه در دشت بسيار وسيعي به نام «دشت هلاكو» يا «الاكي» قرار دارد.
مسجد پير بالا، مزار همسر حضرت نوح
«مسجد پيربالا» يا «مسجد بازار» يكي ديگر از بناهاي مهم در شهر تاريخي مرند است كه گفته ميشود پس از طوفان نوح مدفن همسر حضرت نوح بوده است. ساختمان كنوني مسجد در سال ۱۲۶۸ هجري قمري روي بقعه همسر حضرت نوح ساخته شده و تا به امروز تعميرات و بازسازيهاي متعددي را به خود ديده است.
آبشار پير بالا
يكي از زيباترين ديدنيهاي طبيعي در شهرستان مرند، «آبشار پيربالا» است. روستايي كه آبشار درون آن قرار دارد، در بين يك دره وسيع و در دهانه دو رودخانه واقع شده و همين از مهمترين دلايلي است كه اين روستا را به منطقهاي با چشماندازهاي زيبا و تماشايي تبديل ساخته است.
روستاي تاريخي اويندين
«روستاي اويندين» يكي از روستاهاي زيبا با اقليمي مطلوب است كه در ۸۰ كيلومتري از شهرستان مرند قرار دارد. اين روستا بهدليل داشتن آبهاي معدني كه خاصيت درماني دارند، به يكي از مقاصد گردشگري اصلي و مهم استان آذربايجان شرقي تبديل شده است.
آتشكده مانداگارنا
«آتشكده مانداگارنا» يكي از چهار آتشكدهاي است كه در بخش باستاني شهرستان مرند قرار دارد. جالب است بدانيد كه پس از پيروزي سپاهيان اسلام در اين منطقه، اكثر آتشكدهها از بين رفته است.
غار دو گيجان
«غار دوگيجان»، يكي ديگر از جاهاي ديدني مرند است كه در كوهي بين روستاهاي دوگيجان و زرقان قرار دارد. ورودي دهانه اصلي غار، تالاري است كه هيچ تزئينات غاري در آن وجود ندارد. غارنوردان با عبور از شيبي ۲۰ درجه كه در قسمت چپ تالار وجود دارد، به طبقه پايين غار هدايت ميشوند كه دو تالار در آن به چشم ميخورد. كف اين تالار نيز گلي است.
پيشنهاد مطالعه: براي خواندن مطالب بيشتر به عقيق سبز رامسر، بهشت روي زمين مراجعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.