
عزاداري در دهههاي پيش در ايران بسيار متفاوتتر از امروز بوده. فضاي عزاداري مذهبي براي مردم مهم بوده و ارزش بسياري برايش قائل بودند. حتي اگر از بزرگترها سوال كنيد، هنوز طعم چاي تكيههاي قديمي را بهخاطر دارند. ظرفهاي ملامين با غذاي نذري و عطر گلاب كه فضا را معطر ميكرد. گرچه عزاداري در اين تكيههاي قديمي ديگر در شهرهاي بزرگ مرسوم نيست اما بعضي از آنها به دليل ارزشي كه داشتهاند، به جرگه موزهها و بناهاي تاريخي ايران پيوستهاند. نمونهاش دو تكيه معروف كرمانشاه، معاونالملك و تكيه بيگلربيگي هستند كه هر دو از نظر زيبايي، بينظير و هنرمندانه ساخته شدهاند و جزو جاذبههاي محبوب كرمانشاه بهشمار ميروند. براي خواندن اين مطلب با ما در مجله دلتا همراه باشيد.
معرفي تكيه بيگلربيگي
تكيه بيگلربيگي سه ورودي دارد و ورودي اصلي در بخش جنوب غربي قرار دارد. سردر اين ورودي را با تزئينات آينهكاري و مقرنسكاري و گچبريهايش ميتوانيد تشخيص دهيد. همچنين دو طرف ورودي، دو رديف طاقنما دارد. از سردر ورودي كه بگذريد، فضاي هشتي با ديوارههاي طاقچهدارش را خواهيد ديد و سقفش تزئينات رسمبندي آجري دارد.
حياط تكيه
حياط بزرگ در ايام محرم انبوه عزاداران را در خود جاي ميداد. مردم محلي درباره حوض بزرگي كه وسط حياط قرار گرفته ميگويند در ايام محرم براي عزاداران از شربت پر ميشده و مردم از داخل حوض سهم خود را برميداشتند.
سمت غربي آن، گنبدخانه حسينيه قرار دارد كه مخصوص مراسم بوده. سمت شمال شرقي حياط هم آشپزخانه بوده كه در ايام محرم، غذاي نذري در آن ميپختند و از عزاداران پذيرايي ميكردند. بخش شاهنشين هم از همان بدو ورود خودنمايي ميكند و تزئينات زيبايي درونش دارد.
حسينيه تكيه بيگلربيگي
مهمترين بخش حسينيه تكيه بيگلربيگي ايوان و گوشوارههاي زيبايي دارد. تالار حسينيه پر از آينهكاريهاي زيباست. همچنين كتيبههاي متعددي از زمان سلطنت مظفرالدين شاه دارد كه اسناد تاريخي ارزشمندي هستند. اين حسينيه دو طبقه است و هر طبقه ۶ اتاق دارد.
از در بزرگ چوب با ارسي زيبا ميتوانيد وارد فضاي اصلي حسينيه شويد. سقف ايوان حسينيه، منبتكاري زيبايي دارد و اطرافش با آينهكاري تزئين شده است.
موزه خط و كتابت تكيه بيگلربيگي
در بخشي از تكيه بيگربيگي، آثار را به صورت موزه به نمايش گذاشتهاند. در سال ۱۳۸۳، موزهاي با عنوان خط و كتابت در آن افتتاح شد كه اسناد و مدارك و مستندات تاريخي را به نمايش ميگذارد. اگر علاقهمند به ديدن اين آثار هستيد، بازديد از آن را از دست ندهيد.
موزه پارينهسنگي تكيه بيگلربيگي
موزه ديگري با عنوان موزه پارينهسنگي زاگرس در قسمت ديگر تكيه قرار دارد كه گفته شده تنها موزه پارينهسنگي در خاورميانه است. اين موزه از سال ۱۳۸۶ در اين مكان تاسيس شد و مجموعهاي از ابزارآلات سنگي و استخوانهاي انسان از دوره پارينهسنگي را به نمايش ميگذارد.
پيشنهاد مطالعه: براي خواندن مطالب بيشتر به روستايي با چشمههاي درماني در نزديكي تهران مراجعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.