
هخامنشيان در تاريخ حكومت خود يادگاريها و بناهاي حيرتانگيزي را براي ايرانيان بهجا گذاشتهاند. بناهايي مانند تخت جمشيد و پاسارگاد و نقش رستم كه هر كدام با معماري منحصربهفرد و ديدني در ليست بهترينهاي دنيا قرار دارند. اما بعضي از سازهها علاوهبر زيبايي و شكوه، به دليل ساختار مهندسي و حسابشدهاي كه دارند معروف هستند. يكي از اين يادگارهاي معماري مهندسي كه ساخت آن تا دوران ساسانيان طول كشيد، سازه هاي آبي شوشتر خوزستان هستند. با ما در مجله دلتا همراه باشيد تا درباره اين سازه مهندسي جالب بيشتر بدانيد.
تاريخچه سازههاي آبي شوشتر
سازههاي آبي شوشتر قدمتي بسيار غني دارند و ساخت آنها به دوران هخامنشيان بازميگردد. سازه هاي آبي شوشتر را بايد يكي ديگر از افتخارات ايرانيان دانست كه از گذشته به يادگار مانده است. اين اثر تاريخي كه حتي در يونسكو نيز به ثبت رسيده، با توجه به علم مهندسي و ابزارآلات آن زمان، واقعا يك پديده بسيار عجيب محسوب ميشود.
جالب است بدانيد كه شهر شوشتر، پيشينهاي هزاران ساله دارد و قدمت آن به دوران پارينهسنگي و پيش از تاريخ بازميگردد.
سازههاي آبي شوشتر، بزرگترين صنعت قبل از انقلاب صنعتي
هخامنشيان اين سازه را براي بهره بردن بيشتر از آب جاري ساختند. با گذشت زمان، بخشهاي مختلفي به اين سازه خشتي اضافه شد تا بزرگترين موزه آب ايران باستان را شكل دهد. پلها، بندها، آسيابها، كانالها و تونلهاي هدايت آب همگي با ريزترين محاسبات رياضي و زيست محيطي در ميانه آبهاي جاري ساخته شدهاند تا تامين آب شهر و آب مورد نياز زمينهاي كشاورزي به بهترين شكل صورت گيرد.
معماري سازههاي آبي شوشتر
معماري سازه هاي آبي شوشتر خوزستان را ميتوان يكي از عجايب تاريخ دانست. در آن دوران ساخت چنين بناي عظيمي با ابزارهاي ساده، نياز به دانش بسيار بالايي داشت. به منظور آببندي كامل سازه، مهندسان آن زمان، در دل سنگ و ساروج شوشتري، حفرههايي ايجاد كردند تا اين بنا هزاران سال بهخوبي باقي بماند. يكي از مهمترين وظايف معماري سازههاي آبي شوشتر، انحراف آب كارون بهسمت ديگري بود. اين كار با ظرافت كامل انجام شد و كف اين نهر را به خوبي آببندي كردند تا بستر آن در مرور زمان تخريب نشود.
پيشنهاد مطالعه: براي خواندن مطالب بيشتر به پلهاي معلق، جاذبه گردشگري هيجانانگيز مراجعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.