
همين كه نام هرمز را ميشنويم، به ياد خاكهاي رنگارنگي ميافتيم كه بر سطح جزيره پهن شده. كافي است كه عكسهاي اين جزيره مسحور كننده را ديده باشيد تا دلتان بخواهد در اولين فرصت به آن سفر كنيد و از نزديك آن را ببينيد. اما شهرت هرمز در سالهاي اخير باعث شده سيل گردشگران بيملاحظه و ناآگاه چنان يورشي به فرهنگ و محيط زيستش ببرند كه مشخص نيست تا كي بتواند مقاومت كند و در برابر تخريبها نشكند! گردشگراني كه مشت مشت زيباييهاي رنگي جزيره را به يغما ميبرند يا دست كم با تحميل فرهنگ خود به جوامع محلي، تيشه به جان فرهنگ بوميان ميزنند. با ما در اين بخش از مجله دلتا همراه باشيد تا درباره اقامتگاه عجيب ماجرا بيشتر بدانيم.
ماجراي اقامتگاه ماجرا چيست؟
اقامتگاه عجيب ماجرا بخشي از پروژه «حضور در هرمز» بوده است. پروژهاي كه رويكردش مشاركت جامعه محلي و اعتمادسازي است. مركز تفريحي-توريستي رونگ و كمپ فرش هم از بخشهاي ديگر همين پروژه است كه پيش از اقامتگاه ماجرا، اجرا شدند. اگر نگاهي به عكسهاي آن بيندازيد، متوجه طراحي متفاوت و هماهنگ آنها با محيط جزيره ميشويد.
اين اقامتگاه مجموعهاي از گنبدهاي خاكي به روش ابرخشت نادر خليلي ساخته شده، اما به جاي اينكه به صورت يك تكه، حجم بزرگي را به خودش اختصاص دهد، در مجموعهاي از فضاهاي كوچك، پخش شده است. اين خرد شدن بنا، باعث ميشود اقامتگاه، هماهنگ با خانههاي كمارتفاع محلي قرار بگيرد و تسلط عجيب و غريبي روي انسان نداشته باشد.
جالب است بدانيد كه اين اقامتگاه جذاب، برنده جايزه بينالمللي طلايى مسابقه تيداى (TIDA) تايوان در سال ۲۰۲۰ ميلادي هم شده است.
ماجراي شروعي دوباره
حرف اقامتگاه به زيبايي بصري و هماهنگ با محيطش خلاصه نميشود. همان طور كه در ابتداي معرفي پروژه گفتيم، اين اقامتگاه آمده تا دردي از مردم محلي هم دوا كند و عصاي دست آنها شود. نه صرفا از لحاظ كسب درآمد، بلكه به لحاظ يادگيري مهارت كه ارزشش به مراتب بيشتر خواهد بود. اين اتفاق، نور اميدي در تاريكي اقتصاد بوميان هرمز روشن ميكند.
جمعبندي مزيتهاي اين پروژه:
- ساخت ارزان كه از نظر اقتصادي به سود كارفرماست؛
- اختصاص سهم بيشتر بودجه به نيروي كار محلي در برابر مصالح گرانقيمت كه به سود مردم محلي است؛
- سناريو و سازمان فضايي تابآور در برابر آينده براي تامين نيازهاي پيشبيني نشده كه به سود كارفرما و جزيره است؛
- استفاده از مصالح ايراني و در دسترس كه ضمن كاهش هزينههاي حمل، مولد است و نفع ملي را به همراه دارد؛
- ايجاد زمينه ورود گردشگر طبقه متوسط به جاي گردشگران غير عرفي كه در جامعه ميزبان هزينه نميكنند و الگوي اجتماعي غيرمتعارفي براي مردم هستند.
پيشنهاد مطالعه: براي خواندن مطالب بيشتر به آبشار شيطان، آبشاري كه غيب ميشود! مراجعه كنيد.
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد.