
شوش يكي از شهرهاي شناخته شده جهان و كهنترين شهر و پايتخت تمدن در ايران و در استان خوزستان است كه پيشينه آن حدودا به چهار هزار سال پيش از ميلاد مسيح ميرسد. در گذشتههاي دور، شوش يكي از مهمترين و باشكوهترين شهرهاي ايران و مركز برخورد دو تمدن مهم بينالنهرين و ايلام بوده است. با توجه به كهن و قديمي بودن اين شهر، بناهاي تاريخي و محوطههاي باستاني زيادي در اين شهر ديده ميشوند كه هركدام بهگونهاي قابلملاحظه هستند. در اين مطلب از مجله دلتا سعي داريم كه مهمترين و ديدنيترين جاذبههاي گردشگري اين شهر افسانهاي را به شما معرفي كنيم.
زيگورات چغازنبيل
زيگورات چغازنبيل، پرستشگاهي در ۴۵ كيلومتري جنوب شهر شوش است كه در منطقه باستاني هفت تپه، در زمان «اونتاش گال»، پادشاه ايلاميها، براي خدايانشان ساخته شده است. اين بناي تاريخي و آثاري كه بر اثر كاوشهاي باستاني از درون آن يافت شده است، از شگفتانگيزترين آثار تاريخي جهان است كه سالانه گردشگران زيادي را مجذوب خود ميكند.
قلعه شوش (آكروپل)
قلعه شوش، قلعهاي بهشكل قرون وسطي و ذوزنقهاي شكل است كه بر فراز تپهاي در محوطه باستاني شوش از دوران قاجار به يادگار مانده است. اين قلعه در سال ۱۸۹۷ ميلادي توسط «ژاك دمورگان» فرانسوي براي سكونت باستانشناسان فرانسوي در اين تپه باستاني، بنا شده است و اكنون نيز بهعنوان مركز نگهداري و تحقيق روي آثار باستاني، از آن استفاده ميشود.
كاخ آپادانا
منطقه باستاني شوش، محوطه گستردهاي در كل شهر شوش را در برميگيرد كه بناها و سازههاي معماري متعددي از دورانهاي مختلفي در آن گنجانده شده است. يكي از اين سازههاي تاريخي، كاخ آپادانا نام دارد كه يكي از باشكوهترين كاخهاي ايران در دوران باستان بوده و در حال حاضر از شهرت جهاني برخوردار است. اين كاخ در زمان هخامنشيان، به دستور «داريوش بزرگ»، در حدود سالهاي ۵۲۱ تا ۵۱۵ قبل از ميلاد بنا شده است. برخي از بقاياي بهجاي مانده از اين كاخ در موزههاي جايجاي جهان نيز نگهداري ميشود.
ايوان كرخه
ايوان كرخه، بزرگترين شهر مدفون امپراتوري ساساني در ۲۵ كيلومتري شمالغربي شوش قبل از جاده دهلران است كه به دستور «شاپور دوم ساساني» در سالهاي ۳۰۹ تا ۳۷۹ پس از ميلاد مسيح احداث شده است. در متون باستاني از اين شهر بهعنوان «كردشاپور» به معني «شهري كه شاپور بنا كرد» ياد ميشود، ولي امروزه به آن «ايوان كرخه» ميگويند. در حال حاضر تنها بخش اندكي از اين شهر باقي مانده است.
تالاب بامدژ شهر شوش
اگر با رود شاوور شوش همسفر شويد، بعد از طي كيلومترها، آخرين ايستگاه شما اين تالاب ديدني خواهد بود. در واقع رودخانه شاوور يكي از منابع تغذيهكننده اين تالاب است كه با طغيانهاي فصلي در نيمه دوم سال تاثير مهمي بر حيات تالاب مذكور دارد. اين تالاب يكي از تالابهاي پنجگانه و بزرگ استان خوزستان است كه مساحتي برابر با چهار هزار هكتار دارد. تالاب بامدژ يكي از مقاصد گردشگران اكوتوريسم داخلي و خارجي است، چراكه يكي از توقفگاههاي پرندگان مهاجر از سيبري و شرق آفريقا است.پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با جاذبههاي گردشگري بيشتر دره نوردي و آبنوردي ؛ تجربه هيجان انگيز در ايران را مطالعه كنيد.