
روز جهاني غذا به افتخار تاسيس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نامگذاري شده و در سراسر جهان گرامي داشته ميشود. غذاي ملي نشانگر هويت فرهنگي و سنت آشپزي هر كشور است. در چنين كشورهايي برخي غذاها كه علاقهمندان بسياري پيدا كردهاند عملاً غذاي ملي در نظر گرفته ميشوند. بخش مهمي از تجربيات سفر به هر كشور، با خوردن غذاي منحصربهفرد مردم آن سرزمين رقم ميخورد. به همين مناسبت در مجله دلتا به معرفي غذا هاي مشهور برخي كشورها پرداختهايم.
استراليا؛ پاي گوشت
«پاي گوشت» نوعي غذا است كه گوشت و پياز سرخ شده، قارچ، انواع سبزيجات و غيره در داخل خمير پاي قرار ميگيرد و روي آن را با برس آشپزي معمولا تخممرغ ميمالند و در داخل فر ميپزند. هنگام سرو هم روي آن را با سس كچاپ ميپوشانند. مردم استراليا اغلب هنگام پيكنيك، اين غذا را درست ميكنند؛ چراكه هم تهيهي آن آسان است و هم بهراحتي خورده ميشود.
اتريش؛ شنيسل
«شنيتسل ويني» از غذا هاي مشهور اتريش، بهطور سنتي با گوشت گوساله، آرد، تخممرغ و آرد سوخاري تهيه و در روغن سرخ ميشود؛ اما اغلب از گوشت حيوانات اهلي همچون مرغ و بوقلمون نيز براي تهيهي آن استفاده ميكنند. اين غذا را ميتوان با سالاد سيبزميني و ژله انگور قرمز سفارش داد.
در شهر وين، اين غذا را از قديم همراه با سالاد و پيشغذاي سيبزميني (معمولا سالاد سيبزميني يا سيبزميني ريز كبابي) سرو ميكنند.
آذربايجان؛ دلماسي يا دلمه
دُلمه، خوراكي در خاورميانه و مناطق اطراف آن مانند بالكان، قفقاز، روسيه و آسياي مركزي است. دلمه كلمهاي تركي به معني «پُرشده» است و ميتوان آن را با برگ انگور، فلفل دلمه، كدو، گوجه فرنگي و بادمجان درست كرد. جمهوري آذربايجان در سال ۲۰۱۷، دلمه را در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس يونسكو به ثبت رساند.
بريتانيا؛ رستبيف سنتي
از غذا هاي مشهور بريتانيا با شهرتي جهاني ميتوان به «رست بيف» اشاره كرد. در حقيقت رست بيف، ناهار سنتي روزهاي يكشنبه است كه از قديم در اين روز سرو ميشود و برشهاي نازكي از گوشت كبابي را همراه با سبزيجات مختلف مثل هويج، نخود فرنگي و كلم ميل ميكنند.
فرانسه؛ كرپ
«كرِپ» يك پنكيك بسيار نازك است كه معمولا از آرد گندم يا آرد گندم سياه تهيه ميشود. كلمهي كرپ به فرانسوي از ريشهي لاتين crispa بهمعناي «پيچاندن» گرفته شده است. اگر كرپ براي ناهار يا شام سرو شود، مخلفاتي چون پنير، تخممرغ، قارچ، كنگر فرنگي، ژامبون و… در آن به چشم ميخورد. اين مخلفات را اغلب وسط كرپ ميريزند و گوشههايش را به داخل تا ميكنند.
هندوستان؛ برياني
«برياني» يك نوع برنج مخلوط است كه انواع مختلفي دارد و ميتوان آن را بهصورت گياهي يا غيرگياهي تهيه كرد. اين غذا در سراسر شبهقارهي هند از جمله غذا هاي مشهور اين كشور محسوب ميشود؛ هرچند كه در مناطق ديگر دنيا نظير كردستان عراق نيز تهيه ميشود.
در برياني از ادويههاي هندي، برنج، گوشت (مرغ، گاو، بز، بره، ميگو يا ماهي)، سبزيجات يا تخممرغ استفاده ميكنند. اگر بهجاي گوشت، برياني را با سبزيجات بپزند، به آن برياني سبزيجات ميگويند. برياني از غذا هاي مشهور هند، كلمهي فارسي گرفته شده و بهمعناي گوشت كبابي است.
پيشنهاد مطالعه: براي آشنايي بيشتر “ديدني هاي بندر تركمن ، پايتخت خاويار” را مطالعه كنيد.