هميشه نگاه ما به ايران، كشوري است پر از آثار تاريخي. اما تا به حال به اين فكر كردهايد كه ممكن است در بين تمامي اين جاذبهها، مكاني وجود داشته باشد كه آن را جنها و يا ديوها ساختهاند؟
از قنات قصبه گناباد ايران صحبت ميكنيم! اين قنات عجيب در بخش مركزي شهرستان گناباد واقع شده و باعث شگفتي بسياري شده است. در ادامه با ما در مجله دلتا همراه باشيد تا سر از رمز و راز اين قنات عجيب در بياوريم.
اين قنات كجاست؟
در ابتدا بگذاريد تا كمي از موقعيت فيزيكي و جانمايي جغرافيايي اين قلعه براي شما بگوييم. قنات قصبه گناباد در واقع قناتي است در بخش مركزي شهرستان گناباد كه در استان خراسان رضوي قرار گرفته است. اما در اين ميان سوالي اساسي وجود دارد، چرا به اين مكان، صفات اعجابآور دادهاند؟
همانطور كه در ابتداي اين بخش نيز گفتيم، دربارهي اين قلعه افسانهها و باورهاي محلي بسيار مخوف و صد البته ترسناكي وجود دارد كه اكثر آنها از زمانهاي بسيار قديم در ميان مردم اين منطقه رواج داشته و ريشه در ميراثشان دوانده است.
اهالي قديمي گناباد كه از ابتدا حتي پدرانشان نيز در اين محل زندگي ميكردهاند وقتي ميخواهند درباره اين قلعه صحبت كنند همگي متفقالقول درباره اين قلعه ميگويند كه از زبان مادربزرگهاي خود قصه اين قنات را زياد شنيدهاند. بزرگترهاي ما هميشه ميگفتند كه ساخت قنات قصبه گناباد به اين عمق، از دست فرزند آدم برنميآيد و ما شك نداريم كه اين قنات را نيروهايي فراتر از بشر ساختهاند.
درباره گناباد
قنات قصبه گناباد كه در بخش مركزي استان خراسان و در گناباد قرار گرفته، مركز داستانهاي عجيب و غريب فراواني است. اهالي اين منطقه درباره اين قنات ميگويند كه براساس شنيدههاي محليشان كه از زمانهاي قديم نيز رايج بوده است، نام شهر گناباد خراسان در اصل جن آباد بوده است و در طول زمان و بعدها تلفظ آن به صورت جناباد و بعد از آن به صورت امروزيش يعني گناباد، درآمده است.
بنابر اطلاعات تاريخي موجود، درباره زمان دقيق و حتي علت احداث اين قنات در بين پژوهشگران اختلاف نظري عميق وجود دارد. بيشترين چيزي كه درباره اين قنات ميدانيم بيشتر از افسانههايي است كه دهان به دهان ميان اهالي شهر گناباد از قديم در شهر ميچرخد.
داستانهاي اين قنات
برخي مقنيان نيز معتقدند كه در زمانهاي بسيار قديم، شخصي كه داراي قدرتي خاص بوده، به ديوها دستور داده كه چاهي حفر كنند و آن را بسيار عميق نمايند.
گذشته از برخي داستانهاي اسطورهاي و تاريخي كه حكايت از قدمت زياد اين قنات دارد، بررسيهاي باستان شناساني كه اين قنات را موضوع خود قرار دادهاند، با استفاده از سفالهاي جمع آوري شده از كنار دهانه چاههاي اصلي، قدمت اين قنات عجيب به دوره حكومت و پادشاهي هخامنشيان ميرسد.
اما بايد به صورت كلي به اين مطلب اشاره نماييم كه در متون ادبي قديمي، هر جا كه نامي از گناباد است از قنات آن نيز سخني هست. اما به راستي براي چه بايد چنين قنات عميقي حفر ميشده؟ آيا انسان آن هم با توانايي و امكاناتي كه در آن زمان وجود داشته است، توانايي حفر چنين قناتي را داشته است؟
يكي از افرادي كه اين سوال را داشت و سالهاي زيادي از عمر خود را صرف پژوهش در مورد قنات قصبهي گناباد كرده است، پژوهشگري فرانسوي است. او در توصيف مواجههاش با قنات قصبه با زبان تمجيد و تعجبي رمزآلود از اين قنات بهعنوان بنايي عجيب و البته مهندسي ساز ياد ميكند از نظر وي اين قنات كه اصوليترين قنات جهان است را افرادي ساختهاند كه نيرويي مافوق بشريت داشتهاند!
اين محقق اوج خلاقيت و مهندسي سازندگان و مهندسان را به قنات قصبه گناباد نسبت داده است.
در نهايت بايد بگوييم كه قنات قصبه گناباد ، قناتي كهن با ويژگيهاي عجيبتر و قدمتي۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ ساله است. همچنين اين قنات داراي دو دالان زيرزميني به طول ۳۳ كيلومتر و چاههاي بسيار عميقي است كه عمق برخي از آنان به ۳۰۰ متر ميرسد.
همچنين بخوانيد:
درياچه نفرينشدهاي كه حيوانات را تبديل به سنگ ميكند!
پاريس كوچولوي ايران، پايتخت انيميشن
درياچه دوقلو سياه گاو، آكواريوم طبيعي ايران
چاه خوفناكي كه همه چيز را سنگ ميكند!
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .