شهرهاي مغروق بسياري در گوشه و كنار جهان كشف شدهاند كه هم از بعد باستان شناسي و هم از منظر دنياي گردشگري جذاب و مورد توجه بوده و هستند.
مقصد گردشگري امروز ما خرابههاي بازمانده از شهري باستاني به نام شهر بايا است كه در اعماق دريا پنهان شده است، در ادامه با مجله دلتا همراه باشيد.
بايا كجاست؟
«بايا» شهر آب معدني و اقامتگاههاي ساحلي بوده كه در دوران شكوه روم باستان در شمال غربي خطوط ساحلي «خليج ناپل» قرار داشته است. اين شهر به ويژه در اواخر «جمهوري روم» و نخستين سالهاي آغاز دوران امپراتوري روم باستان بر شهرهاي معروف ديگر آن دوران همچون پمپئي، هركولانيوم و كاپري ارجحيت داشته و از نظر ثروت و شهرت گوي سبقت را از آنان ربوده بود.
البته اين شهر سواي اين معروفيت، به خاطر اشاعه فساد و افكار انحرافي نيز از شهرت نه چندان خوبي برخوردار بوده و به نوعي بدنام بود. اما داستان اين شهر همچنان پر زرق و برق ادامه پيدا نكرده و بخش اعظم آن در طول دوران رنسانس و به واسطه فعاليتهاي آتشفاني محلي رفته رفته به زير آب فرو رفت.
داستان اين شهر مدفون در زير آب چيست؟
بايا براي قرنها از اهميت بسيار بالايي برخوردار بود، در واقع اين شهر را بايد به نوعي بازآفريني ثروت و قدرت دانست كه به ويژه در ميان افراد متشخص و سرشناس روم باستان بسيار مورد توجه بود. اين شهر بر روي دهانههاي آتشفشاني طبيعي ساخته شده و به خاطر داشتن چشمههاي آب معدني شفا بخش، شهرت خوبي پيدا كرده بود. اين چشمهها در سراسر شهر پخش شده بودند و تنها چيزي كه لازم بود ساخت يك اسپاي جديد بود.
در دوران رونق اين شهر بسياري از شخصيتهاي مهم و شناخته شدهي آن دوران به صورت مرتب از شهر بايا بازديد ميكردند و حتي تعدادي از آنها براي اقامت خود ويلاهاي شخصي نيز تدارك ديده بودند.
نام اين شهر به چه معناست؟
به نظر ميرسد نام شهر بايا برگرفته از نام «بايوس» است كه در اديسه، اثر حماسي و به يادماندني هومر شاعر و داستانسراي يوناني از او به عنوان سكان دار كشتي «ادسيوس» نام برده شده است. ظاهرا بايوس در جايي در همان نزديكي به خاك سپرده شده است.
اما در مجموع اين شهر، معجوني از اخلاقهاي عجيب و بعضا ناپسند بود كه سبب شد شهر بايا با نام لاس وگاس روم به شهرت برسد.
سرنوشت شهر بايا
در اوايل سال ۱۵۰۰، شهر مجلل ديروز به خرابه تبديل شده بود و اين خرابهها نيز تقريبا متروكه بودند. شهر بايا روي دهانههاي طبيعي آتشفشان واقع شده بود و در نتيجه آن آب گرم از درون آنها به سطح شهر راه پيدا ميكرد كه در نهايت باعث شد بخش زيادي از بايا به زير آب فرو رود. در واقع كل اين منطقه به دليل خالي شدن لايههاي زيرين اتاقهاي ماگما كه در طول قرن شانزدهم رخ داد، بيش از ۶ متر فروكش كرد. سطح آب نيز آرام آرام بالا آمد و در نهايت بخش قابل توجهي از آثار برجاي مانده از اين شهر باستاني به زير آب فرو رفت.
بازديد از شهر غرق شده بايا
امروزه بقاياي جالب توجه و تماشايي شهر بايا از جمله معدود پاركهاي باستان شناسي زير آبي است كه بازديد كنندگان را به سفري به درازاي تاريخ ميبرد. گردشگران ميتوانند از ميان قايقهايي با دريچههاي شيشهاي به تماشاي آن بنشينند. از سوي ديگر غواصي نيز از جمله راههاي ديگر براي حضور در اين ناحيه است كه به مردم اجازه ميدهد مستقيما از ميان شهر عبور كنند.
در نهايت شايد از آن شهر پرآوازه دوران باستان چيز چنداني باقي نمانده باشد، اما خرابههاي مغروق آن هنوز هم شگفتي ساز هستند.
همچنين بخوانيد:
نوراني ترين سواحل شب تاب جهان
بزرگترين كشتي تفريحي دنيا، شهري مجلل بر روي آب
دهكده قرون وسطايي كه به شكل ترسناكي از آب بيرون ميآيد!
قنات حفر شده توسط جنها و ديوها
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .