در6 كيلومتري روستاي فرنگ در استان گلستان، قديمي ترين غار ايران قرار دارد كه در سال 1342 مورد شناسايي قرار گرفت. غاري عجيب، با پيشينهاي بسيار طولاني.
قديمي ترين مكان زندگي بشر در كجاي ايران قرار دارد؟ غار كيارام يا به قول محليها غار دل دل بهعنوان قديميترين غار مسكوني در شمال كشور شناخته ميشود. با مجله دلتا همراه باشيد.
نور كافي در غار كيارام وجود دارد و تقريبا تا انتهاي آن روشن است، مصالح بكار رفته در سقف غار از جنس رسوبات سنگي آهكي است و نحوه قرارگيري رگههاي آن به طرز جالبي است كه در كمتر نمونههايي ميتوان مشابهش را ديد. بخشي از سقف غار فرو ريخته و آثار ريزش و آوار در كف غار كاملا مشهود است. در دهانه غار رگههاي سياهرنگ براقي ديده ميشود كه در استفاده مستمر و استقرار طولاني به وجود آمده است. كف غار صخرهاي بوده و به علت استفاده مستمر براي سكونت دام (گوسفند و بز) پوشيده از فضولات است.
نتيجه مطالعاتي كه انجام شد، پيدايش آثاري از دورههاي اسلامي، عصر آهن و ابزارهاي سنگي دوره پارينه سنگي بود. بقاياي جانوري به دست آمده حاكي از وجود يك محيط جنگلي در اطراف غار در آن دوره بوده است. غار كيارام محل سكونت گروههاي شكار و جمع آورندگان غذا نيز بوده است. احتمالاٌ اين مكان به دوره پارينه سنگي ميانه (حدود ۱۰۰ هزار سال پيش) ميرسد و احتمالاٌ در طي يك دوره ميان عصرهاي يخبندان يا طي يك دوره كوتاه گرم و در آخرين دوره يخبندان مورد استفاده انسان بوده است.
در جلوي غار يك رودخانه فصلي وجود دارد كه ۷ متر پايين تر از كف غار است. ارتفاع دهانه غار در بلندترين نقطه در حدود ۲۴۰ سانتيمتري و كمترين ارتفاع در انتهاي آن حدود ۲۰ سانتيمتري است. عمق غار در حدود ۲۴ متر است.
دسترسي آسان، نزديكي به منبع تامين آب (رودخانه فصلي)، روشنايي نسبي داخل غار، امنيت و موقعيت جغرافيايي آن از جمله ويژگيهايي است كه سبب برتري اين غار و علت استفاده درازمدت و پيوسته آن در طول تاريخ و استمرار در آن شده است.
پيشنهاد مطالعه: براي مطاله بيشتر درباره مطالب ايرانگردي، مطلب “شهر آبشارهاي افسانهاي در كرمانشاه” را بخوانيد.
همچنين بخوانيد:
چال نخجير، غاري ۷۰ ميليون ساله كه هنوز زنده است
چغازنبيل؛ پله پله تا ملاقات خدا
براي برف بازي در تهران كجا برويم؟
دارابگرد فارس، يادگار داريوش كبير
با مجله گردشگري دلتا همراه باشيد .